BureauMaike

EBU - the Next Newsroom

Kunstmatige intelligentie wordt door publieke omroepen vaak als bedreiging gezien, maar het is ook een kans. Tot dit inzicht kwamen Atte Jääskeläinen en ik toen we voor de EBU onderzoek deden naar technologische innovatie in de journalistiek. Door te kijken naar alle innovaties en ontwikkelingen die spelen binnen én buiten de muren van publieke omroepen, kregen we grip op de soms ingewikkelde en snel veranderende digitale kansen. In ons rapport leggen we niet alleen uit hoe bepaalde technologieën werken, maar laten we ook de concrete toepassingen zien met 30 voorbeelden uit heel Europa. Dat Talpa werkt met automatische registratie van voetbalwedstrijden, bijvoorbeeld. En dat het Zweedse Mittmedia gepersonaliseerde voorpagina’s aanbiedt aan haar digitale lezers. Ook zijn er veel kansen voor vertalingen van en naar minderheidstalen.
We concluderen dat algoritmes op zichzelf niet schadelijk zijn, als de transparantie maar op orde is en de uitgangspunten komen vanuit publieke waarden. Tegelijkertijd stellen we redacteuren gerust; de dag dat mensen volledig overbodig zijn geworden in het journalistieke proces ligt nog ver voor ons, als die dag al ooit zal komen. Het is echter wel zaak om bij te blijven met alle ontwikkelingen. Om er zelf baat van te hebben, maar ook om er goed verslag over te kunnen doen.
Het rapport is bij de EBU te lezen (inloggen is noodzakelijk, maar je kunt ook een tijdelijk account aanmaken). En in deze video vertellen Atte en ik meer over het onderzoek.