BureauMaike

Bureau Maike biedt heldere oplossingen voor complexe media- en communicatie vraagstukken

Als creatieve wetenschapper onderzoekt Maike Olij de presentatie en relevantie van nieuws en informatie vanuit de perceptie van de eindgebruiker. Ze ontwikkelt innovatieve formats, mediaconcepten en strategieën voor o.a. omroepen en publieke organisaties in Nederland en Europa. Met haar expertise en verfrissende blik op journalistiek en communicatie adviseert en inspireert ze beleidsmakers, nieuwsproducenten en wereldverbeteraars van nu, en van de toekomst.

Onderaan deze pagina staan de partners en klanten van BureauMaike

Onderzoek en analyse

BureauMaike heeft het overzicht. 
Wat is de impact van AI op de journalistiek? Wat brengt de toekomst voor publieke omroepen in Europa? Waarom consumeren mensen nieuws? Waarom niet? Deze en andere intrigerende vragen beantwoordt BureauMaike in opdracht van omroepen, onderwijsinstellingen en nieuwsorganisaties. Als onderzoeker presenteert Maike Olij haar bevindingen in scherpe analyses en toegankelijke rapportages die altijd aanknopingspunten bieden voor actie.

Advies en inspiratie

BureauMaike helpt de juiste route te vinden. 
Hoe vergroot je de impact van topverhalen? Welke rol hebben lokale omroepen in een nieuwsecosysteem? Hoe maak je een goed televisieprogramma nog beter? Wie advies vraagt aan BureauMaike kan rekenen op een grondige verkenning van mogelijke richtingen en oplossingen, en begeleiding bij het maken van de keuzes die daaruit volgen. Tijdens sessies, workshops en bijeenkomsten weet rasoptimist Maike Olij mensen te inspireren door onverwachte vragen te stellen en de  antwoorden net even anders samen te vatten en te presenteren.

Concept en creatie

BureauMaike vindt nieuwe wegen.
Hoe maak je onderzoek naar een vliegtuigramp toegankelijk? Hoe pitch je een humanitair project? Hoe laat je mensen de relevantie van WOII voor onze tijd ervaren? Voor de meest uiteenlopende opgaven ontwikkelt BureauMaike originele mediaformats, informatieplatforms, workshops en onderzoeksmethodes. De inzichten die Maike Olij heeft opgedaan als brainstormbegeleider en conceptontwikkelaar bij de NOS vertaalt ze doeltreffend van de journalistiek naar sectoren als wetenschap, cultuur, educatie en humanitaire hulp.

Besturen en commissies

Bestuur Stimuleringsfonds Journalistiek

Vicevoorzitter, Juni 2019 | heden – Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek stimuleert de kwaliteit, diversiteit en onafhankelijkheid van de Nederlandse journalistiek door met geld, kennis en onderzoek de vernieuwing van de infrastructuur te bevorderen. Ook organiseert het fonds bijeenkomsten zoals Media van morgen en De regio vecht terug. Het is eervol en leerzaam om in het bestuur te zitten, en heel interessant om te zien waar journalistiek Nederland mee bezig is. Ik ben ervan overtuigd dat we kwalitatieve journalistiek moeten koesteren en borgen in de samenleving en word nog elke dag verrast door de innovatieve kracht en creativiteit in deze sector. |  svdj.nl

Raad van Advies Limelight Foundation

Januari 2023 | heden – De Limelight Foundation financiert en ondersteunt de journalistiek en ‘civil society organisaties’ die: 1) onafhankelijke kwaliteitsmedia produceren, 2) ondersteunende technologieën ontwikkelen en 3) een  klimaat creëren waarin pluriforme en onafhankelijke informatie kan bestaan. Als lid van de Raad van Advies adviseer ik over de strategie en donaties. Een eervolle functie, waarin ik mee mag denken over belangrijke keuzes waar het fonds voor staat.
| limelight.foundation

Stichting Vrouw & Media

Algemeen bestuurslid & Penningmeester, 2017 | 2019 – Jarenlang heb ik geroepen dat ik ‘echt geen feminist’ ben. Toch kwam ik terecht in het bestuur van Stichting Vrouw & Media en heb ik me twee jaar ingezet voor de vrouwenzaak. Want nog altijd zijn er inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen, worden vrouwen vaker beoordeeld op hun buitenkant en is er behoefte aan het uitwisselen van kennis en ervaring. Om een alternatief te bieden voor het old boys network koppelt Vrouw & Media talentvolle journalisten en andere makers aan elkaar in een mentorenprogramma, wat ik twee jaar heb mogen organiseren. Ook organiseerden we netwerkbijeenkomsten met inspirerende journalistes op het podium en voldoende interactiemogelijkheden voor de zaal. Ik zit er niet meer ‘bij’, maar voel me nog altijd verbonden. vrouwenmedia.com

Visitatiecommissie opleiding Journalistiek Vrije Universiteit

Zomer 2019 – Als lid van de visitatiecommissie voor de afstudeerrichting Journalistiek van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen van de Vrije Universiteit beoordeelde ik samen met de andere panelleden het niveau van de opleiding. Als vertegenwoordiger uit het journalistieke werkveld lette ik met name op de verbinding tussen onderwijs en (de keiharde) werkelijkheid. Als commissie namen we onderwijsplannen door, voerden gesprekken met docenten en studenten en kregen een steekproef van (bachelor- en master-) scripties voorgelegd. Het was met name inspirerend om met docenten en studenten te praten over hun opleiding; je merkt hoeveel passie er is voor het vak. | vuweb.vu.nl

Partners van BureauMaikeIn Jekke heb ik een ideale 'work-twin' gevonden: we stellen dezelfde hoge eisen, maar hebben aanvullende kwaliteiten. Samen werken we aan inspirerende (online) onderzoeksprints, strategie en innovatie. Ik word er altijd blij van!

Jekke Mink (innovatie en online facilitatie)
jekke.nu

Er zijn niet veel mensen die écht een goed verhaal kunnen neerzetten, maar Bart Jan blinkt hierin uit. Als hij iets zegt, dan geloof je het. En hij leert ook anderen dit goed te doen. Zijn overtuiging: Nieuws dat niet wordt begrepen heeft geen impact.   

Bart Jan Cune (trainer en coach)
newsmakers.nl

Ik vind het heerlijk om met Andra te sparren; ze is prettig kritisch en nooit bang zich uit te spreken. We werken beiden geregeld aan beleidsvraagstukken en vinden elkaar snel in onze analyses. Ze is tegenwoordig ook in te zetten als facilitator – heel handig!

Andra Leurdijk (media- en beleidsadviseur)
forallmedia.nl


Waar ik vaak het overkoepelende verhaal zie, heeft Elger de concrete invulling. Hij heeft twee rechterhanden als het om digitale zaken gaat en samen weten we vaak precíés hoe het allemaal zou moeten.

Elger van der Wel (innovator in journalistiek en tech)
elger.fm


Als iemand die altijd denkt vanuit de inhoud, is het fantastisch om samen te werken met iemand die uitblinkt in vorm. Wat Nouch ook maakt; ik vind het schitterend.

Nouchka Huijg (creative director)
alt8.nl

Gonnie weet als geen ander hoe je goede verhalen impact en een lang leven kunt geven. Daarnaast is ze ook een zeer geliefd sparringpartner van me; ik kan al mijn wereldbeschouwingen bij haar kwijt!

Gonnie Spijkstra (distributiestrateeg)

Matthijs is supercreatief en heel begaan met de samenleving, net als ik. Samen werken we aan bevlogen wereldverbeterconcepten en reflecteren we op het leven.

Matthijs Leendertse (conceptontwikkelaar)
elmconcepts.comLaurens weet hoe je een (journalistiek) team mee krijgt in het juiste proces van idee naar realisatie. Een echte 'design thinker’ die ook nog eens veel kennis heeft over technische tools.

Laurens Vreekamp (consultant)
fathm.co