BureauMaike

Over Bureau Maike

BureauMaike is opgezet door mij, Maike Olij. Ik onderzoek, inspireer en creëer voor organisaties en projecten die iets goeds brengen in de wereld. Ik werk grotendeels in opdracht; hieronder leg ik uit waar je me voor kunt inhuren. Daarnaast probeer ik in besturen en commissies verandering te stimuleren. Waar nodig zet ik mijn netwerk in – dat bestaat uit zelfstandig ondernemers met een breed palet aan vaardigheden en talenten, die werk van hoge kwaliteit leveren.

Onderzoek en analyse

BureauMaike heeft het overzicht. Als onderzoeker kijk ik altijd naar het grotere plaatje. Wat zijn achterliggende oorzaken, dieperliggende motivaties en bepalende invloeden van buiten? Juist die inzichten vind ik van groot belang, omdat ze vaak de handvatten bieden voor mogelijke oplossingen. Ik analyseer met een scherpe blik, vraag door en zoek uit. Maar altijd vanuit een positieve grondhouding en oprechte nieuwsgierigheid. Ik zie verbanden en probeer de rode draad te vinden zodat de gepresenteerde onderzoeksresultaten helder, begrijpelijk en logisch zijn.

Advies en inspiratie

BureauMaike helpt de juiste route te vinden. Als adviseur help ik klanten met het maken van keuzes. Op basis van (eigen) onderzoek  zie ik mogelijke routes en voor- en nadelen. Ik ben pragmatisch en heb een zwak voor laagdrempelige  oplossingen. Ook is mijn glas altijd half vol: ik geloof in het goede van de mens en zie mogelijkheden. Ik inspireer door net wat andere vragen te stellen, of door kwesties op een andere manier samen te vatten en te presenteren. Afhankelijk van de context en de opdrachtgever is dat live – in sessies, workshops of bijeenkomsten – of op papier.

Concept en creatie

BureauMaike vindt nieuwe wegen. Als conceptontwikkelaar creëer ik mediaformats, creatieve onderzoeksvormen en trainingsmateriaal, maar ook producten en zelfs hele bedrijfsconcepten. Aan creatieve ideeën en vrolijke, positieve creaties geen gebrek. Soms werk ik aan het concretiseren van een eigen idee, soms werk ik het een idee van iemand anders uit. Maar altijd komt er iets vernieuwends uit.

Besturen en commissies

Bestuur Stimuleringsfonds Journalistiek

Penningmeester, Juni 2019 | heden – Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek stimuleert de kwaliteit, diversiteit en onafhankelijkheid van de Nederlandse journalistiek door met geld, kennis en onderzoek de vernieuwing van de infrastructuur te bevorderen. Ook organiseert het fonds bijeenkomsten zoals Media van morgen en De regio vecht terug. Het is eervol en leerzaam om in het bestuur te zitten, en heel interessant om te zien waar journalistiek Nederland mee bezig is. Ik ben ervan overtuigd dat we kwalitatieve journalistiek moeten koesteren en borgen in de samenleving en word nog elke dag verrast door de innovatieve kracht en creativiteit in deze sector. |  svdj.nl

Visitatiecommissie opleiding Journalistiek VU

QANU / Vrije Universiteit, Zomer 2019 – Als lid van de visitatiecommissie voor de afstudeerrichting Journalistiek van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen van de Vrije Universiteit beoordeelde ik samen met de andere panelleden het niveau van de opleiding. Als vertegenwoordiger uit het journalistieke werkveld lette ik met name op de verbinding tussen onderwijs en (de keiharde) werkelijkheid. Als commissie namen we onderwijsplannen door, voerden gesprekken met docenten en studenten en kregen een steekproef van (bachelor- en master-) scripties voorgelegd. Het was met name inspirerend om met docenten en studenten te praten over hun opleiding; je merkt hoeveel passie er is voor het vak. | vuweb.vu.nl

Stichting Vrouw & Media

Algemeen bestuurslid & Penningmeester, 2017 | 2019 – Jarenlang heb ik geroepen dat ik ‘echt geen feminist’ ben. Toch kwam ik terecht in het bestuur van Stichting Vrouw & Media en heb ik me twee jaar ingezet voor de vrouwenzaak. Want nog altijd zijn er inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen, worden vrouwen vaker beoordeeld op hun buitenkant en is er behoefte aan het uitwisselen van kennis en ervaring. Om een alternatief te bieden voor het old boys network koppelt Vrouw & Media talentvolle journalisten en andere makers aan elkaar in een mentorenprogramma, wat ik twee jaar heb mogen organiseren. Ook organiseerden we netwerkbijeenkomsten met inspirerende journalistes op het podium en voldoende interactiemogelijkheden voor de zaal. Ik zit er niet meer ‘bij’, maar voel me nog altijd verbonden. vrouwenmedia.com

Partners van BureauMaikeIn Jekke heb ik een ideale 'work-twin' gevonden: we stellen dezelfde hoge eisen, maar hebben aanvullende kwaliteiten. Samen werken we aan inspirerende (online) onderzoeksprints, strategie en innovatie. Ik word er altijd blij van!

Jekke Mink (innovatie en online facilitatie)
jekke.nu

Er zijn niet veel mensen die écht een goed verhaal kunnen neerzetten, maar Bart Jan blinkt hierin uit. Als hij iets zegt, dan geloof je het. En hij leert ook anderen dit goed te doen. Zijn overtuiging: Nieuws dat niet wordt begrepen heeft geen impact.   

Bart Jan Cune (trainer en coach)
newsmakers.nl

Ik vind het heerlijk om met Andra te sparren; ze is prettig kritisch en nooit bang zich uit te spreken. We werken beiden geregeld aan beleidsvraagstukken en vinden elkaar snel in onze analyses. Ze is tegenwoordig ook in te zetten als facilitator – heel handig!

Andra Leurdijk (media- en beleidsadviseur)
forallmedia.nl


Waar ik vaak het overkoepelende verhaal zie, heeft Elger de concrete invulling. Hij heeft twee rechterhanden als het om digitale zaken gaat en samen weten we vaak precíés hoe het allemaal zou moeten.

Elger van der Wel (innovator in journalistiek en tech)
elger.fm


Als iemand die altijd denkt vanuit de inhoud, is het fantastisch om samen te werken met iemand die uitblinkt in vorm. Wat Nouch ook maakt; ik vind het schitterend.

Nouchka Huijg (creative director)
alt8.nl

Gonnie weet als geen ander hoe je goede verhalen impact en een lang leven kunt geven. daarnaast is ze ook een zeer geliefd sparringpartner van me; ik kan al mijn wereldbeschouwingen bij haar kwijt!

Gonnie Spijkstra (distributiestrateeg)

Matthijs is supercreatief en heel begaan met de samenleving, net als ik. Samen werken we aan bevlogen wereldverbeterconcepten en reflecteren we op het leven.

Matthijs Leendertse (conceptontwikkelaar)
elmconcepts.comLaurens weet hoe je een (journalistiek) team mee krijgt in het juiste proces van idee naar realisatie. Een echte 'design thinker’ die ook nog eens veel kennis heeft over technische tools.

Laurens Vreekamp (consultant)
fathm.co