BureauMaike

European Broadcasting Union - Evaluatie European Perspectives

Europese uitwisseling van journalistieke content: al meer dan 60 jaar is dit de dagelijkse praktijk voor de News Exchange van de EBU. Maar dit is alleen content voor radio en televisie – online content werd nog niet onderling gedeeld. Tot nu, want de EBU heeft (met geld van de Europese Commissie) de pilot European Perspectives uitgevoerd. In de pilot is een platform opgezet dat niet alleen online nieuwsitems ontsluit, maar ze ook meteen vertaalt (met behulp van kunstmatige intelligentie) en, na selectie, plaatst op de website van participerende omroepen. Hiermee is European Perspectives niet alleen een oplossing voor de redacties onderling, maar biedt het ook een Europees nieuwsperspectief aan websitebezoekers. Aan BureauMaike is gevraagd de pilot te evalueren, en dan met name vanuit de beleving van de deelnemende omroepen (Swiss Info, RAI, France TV, RTBF, RTE, RTP, RTVE, YLE, Arte, BR en Sveriges Radio).
De belangrijkste bevinding is dat de uitwisseling invulling geeft aan een grote behoefte van veel redacties. Onlineredacteuren voelen zich nu onderdeel van een Europese community en vinden nieuwsitems, maar ook steun en inspiratie bij elkaar. Uiteraard zijn er uitdagingen om aan te werken. Zo kan de techniek altijd nog beter en sneller en zouden er meer omroepen mee moeten doen om de uitwisseling nog relevanter te maken.
Maar omroepen hebben door het project relevante ervaring opgedaan met kunstmatige intelligentie en zien dat een pan-Europees aanbod kan aansluiten bij de behoeften van hun publiek. In een vervolgtraject scherpt European Perspectives de redactionele richtlijnen nog verder aan, waardoor er meer thematisch gekaderde content wordt uitgewisseld en een duidelijker publiekspropositie geboden kan worden.