BureauMaike

NPO Innovatie - Adviseur media-innovatie

De afdeling NPO Innovatie stimuleert media-innovatie bij de publieke omroep. De afzonderlijke omroepen en de NPO-organisatie zoeken naar nieuwe manieren om publiek te bereiken en meer impact te genereren. Naast het ontwikkelen van nieuwe formats worden nieuwe technologieën voor productie en distributie onderzocht en uitgetest. NPO Innovatie ondersteunt en faciliteert het proces om tot (goede) innovatie te komen.

Vanwege onderbezetting heb ik een aantal maanden deel mogen uitmaken van dit team. Ik heb daarbij omroepen geadviseerd over  het doen van onderzoek onder de eindgebruikers, met een methode gebaseerd op lean start-up. Dat gaat uit van het snel testen van aannames om zo te valideren of een idee levensvatbaar is. Een paar projecten die ik heb  begeleid waren Rampnacht (waarin luisteraars zelf de hoofdrol spelen in een podcast), Club clit (een groep jonge mensen die op Telegram die seksuele voorlichting krijgen en met elkaar in gesprek kunnen) en Ik zie wat jij niet ziet (storytelling op basis van geolocatie).
Naast het begeleiden van projecten heb ik me ook gebogen over de opzet en inhoud van de Innovatieagenda 2022. Samen met omroepen en de NPO-organisatie is deze inhoudelijk bijgesteld en aangepast op de nieuwe uitdagingen van deze tijd.