BureauMaike

SURF - Proefredactie platform praktijkgericht onderzoek

Zou het niet handig zijn om een centrale plek te hebben waar al het praktijkgerichte onderzoek dat in Nederland wordt uitgevoerd, samenkomt? Een plek waar onderzoekers, lectoren en docenten, maar ook mediamakers en experts naartoe kunnen om de laatste ontwikkelingen in het vakgebied te vinden? In 2021 komt deze (digitale) plek er – gerealiseerd door SURF, de coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen.  

Om bepaalde thema’s nog beter uit te lichten, relevante onderzoeken breder te kunnen agenderen en over de gehele linie zichtbaarder te zijn, is de content die vanuit hogescholen wordt aangeleverd niet voldoende.  Een journalistieke redactie zal items produceren die laten zien wat de doorwerking van het uitgevoerde of lopende onderzoek is. Wat heeft de maatschappij aan dit onderzoek? En wat kunnen we nog verwachten?
Ik begeleidde voor SURF een proefredactie, die experimenteerde met verschillende contentvormen en formats. Vanuit het thema ‘digitalisering in de energietransitie’ stuurde ik een team van 6 makers aan die tekst, foto, video en grafisch beeld ontwikkelden in samenwerking met het lectorenplatform Urban Energy. De uitkomsten zijn getest onder een brede vertegenwoordiging van stakeholders, en heel positief beoordeeld. Binnenkort wordt er dan ook de échte redactie geopend.